Veelgestelde vragen

Arc

Kan mijn kind de proefwerkopgaven mee naar huis krijgen?

Kan mijn kind de proefwerkopgaven mee naar huis krijgen? Ik zou graag meer inzicht willen in hoe mijn kind de toets heeft gemaakt.

Dit is helaas niet realiseerbaar, de vraag leeft echter bij veel ouders.  Het kost echt veel tijd en moeite om een goede uitgebalanceerde toets te maken. Sommige vragen worden ieder jaar verfijnd en aangepast. Er zijn ook maar zoveel toetsvragen die een docent voor een onderwerp/paragraaf kan opnemen. Tel daarbij op dat van de meeste toetsen er al twee of drie versies bestaan. Daarna ben je als docent door je voorraad vragen heen.

Met deze toetsvragen wordt dus door elke sectie heel zorgvuldig omgesprongen. Leerlingen kunnen toetsgegevens, naarmate de toetsen meer buiten het klaslokaal komen, makkelijker met elkaar delen. Dat risico willen we zoveel mogelijk beperken om de validiteit van de toetsen te waarborgen.

Opgaven van schriftelijke formatieve toetsen en uitwerking mogen wel mee naar huis.

Wanneer een leerling een tegenvallend cijfer heeft, en de algemene nabespreking levert onvoldoende begrip op, dan mag de leerling de docent vragen om wat extra uitleg.

Mochten ondanks hernieuwde pogingen en de adviezen van de docent de resultaten voor het vak blijven tegenvallen dat kunt u als ouder contact opnemen met de betreffende docent en een afspraak maken. U kunt samen de toets inzien en dit met hem/haar bespreken. Onze ervaring is dat dit voor alle partijen de meeste inzichten oplevert. Een derde optie is het meegeven van de toets. Dit doen we slechts in incidentele gevallen. Dit moet onder voorwaarden en in een gesloten envelop.