Retorica en journalistiek

Arc

Wat is goede journalistiek? Wat zijn de dilemma’s waar een journalist mee te maken heeft? Wat is de rol van de media in een democratie? Hoe beïnvloedt de media jouw mening? In deze mastermodule ga je met deze vragen aan de slag.


Doelgroep5 VWO (eventueel 6 vwo)
Aantal deelnemers6 leerlingen
Periodeperiode 1/2 – start in november
Lengte8 vrijdagmiddagen
Tijdstipvrijdags 5e, 6e, 7e, 8e
WerkvormKennisoverdracht, nadenken,
stukken schrijven en spreken voor publiek
Contactpersoon GLAnne Raemaekers

In deze module Retorica & Journalistiek kruip je in de rol van een journalist: hoe gaat hij of zij te werk bij het doen van een interview of het schrijven van een stuk? Je wordt uitgedaagd om zelf artikelen te schrijven en voor de camera iets te presenteren. In dat kader zul je je dus ook verdiepen in de retorica, want hoe kun je een boodschap overtuigend over brengen? Daarnaast denk je in deze cursus na over de rol van media in de maatschappij. Hoe beïnvloeden fenomenen als framing, bubbels, en nepnieuws onze beeldvorming? Wat zijn de gevolgen van sociale media?

Gedurende acht weken zul je uitgedaagd worden om over deze vragen te denken, te spreken en te schrijven. Tijdens bezoeken aan onder andere NRC HandelsbladRTLZ, Het Financieele Dagblad en Quote hoor je uit de eerste hand verhalen van journalisten en andere mensen die werkzaam zijn in de mediawereld. Bovendien zal er veel aandacht besteed worden aan de kunst van het schrijven en spreken.

Dit programma vindt plaats van november 2022 – februari 2023. Het gaat om acht vrijdagmiddagen van 13:00 tot 17:00 uur.

Benieuwd welke journalisten meewerken en het actuele rooster bekijken? Bezoek de website!

Bij een succesvolle afronding van de cursus (actieve deelname en voldoende aanwezigheid, 6 van de 8 bijeenkomsten) ontvang je een certificaat van dit honoursprogramma. In overleg met jouw school kan deze cursus op je testimonium/diploma vermeld worden.

Let op 1: je kunt alleen deelnemen aan dit programma als je cijfers op orde zijn en je toestemming hebt van mevrouw Smeur aangezien je lessen zult gaan missen. Ga dus eerst bij haar langs!

Let op 2: je kunt eenmaal in je schoolloopbaan meedoen en alleen deelnemen aan dit programma als je cijfers op orde zijn en je toestemming hebt van mevrouw Smeur aangezien je lessen zult gaan missen. Ga dus eerst bij haar langs!

Let op 3: je kunt vanaf februari ook Recht en Retorica volgen. 

Leerdoelen:

  • je oefent je in de drie elementen van de retorische driehoek: logos (overtuigen door argumenten), pathos (inspelen op het publiek) en ethos (kwaliteiten van de spreker)