Retorica en politiek

Arc

Ben jij geïnteresseerd in politiek? Dan is dit een unieke kans om op een heel toffe manier na te denken over de vraagstukken die de Nederlandse politiek hebben bepaald. Wat is ministeriële verantwoordelijkheid? Hoe keken anti-revolutionairen aan tegen armoede? Schendt abortus het recht op leven of is abortus een fundamenteel recht van de vrouw?


Doelgroep5/6 VWO
Aantal deelnemers6 leerlingen
Periode1 – start in september
Lengte8 vrijdagmiddagen
TijdstipVrijdag het 5e t/m 8e, buiten school
WerkvormLezingen, speeches schrijven en spreken voor publiek
Contactpersoon GLAnne Raemaekers

De stichting Landmerk biedt cursussen ‘retorica’ aan voor leerlingen uit 5 en 6 vwo die houden van geschiedenis en filosofie. Het programma is geschikt voor leerlingen die in het najaar 8 vrijdagmiddagen op school kunnen missen. De cursussen vinden buiten school plaats: in de Tweede Kamer en de Raad van State. Je krijgt een certificaat van de stichting Landmerk dat niet misstaat bij je diploma.

In deze module kruip jij in de rol van verschillende beroemde politici om de Nederlandse parlementaire geschiedenis opnieuw te beleven. De ene week ben je Thorbecke of Den Uyl, de andere week Schaepman of Fortuyn. Zo ga jij een aantal grote toespraken opnieuw voeren. Op deze manier leer je op een unieke wijze over belangrijke partijen, politici en politieke problemen van de afgelopen eeuwen. Naast politieke geschiedenis, filosofie en staatsrecht zal er veel aandacht worden besteed aan de kunst van het spreken, de retorica. Vanwege het coronavirus is nog niet precies bekend hoe en waar de masterclasses plaats zullen gaan vinden, maar meestal ergens op locatie in Den Haag. Deze module start al vrij snel. Opgeven voor 20 september.

Let op 1: je kunt eenmaal in je schoolloopbaan meedoen en alleen deelnemen aan dit programma als je cijfers op orde zijn en je toestemming hebt van mevrouw Smeur aangezien je lessen zult moeten missen. Ga dus eerst langs bij haar of bij je mentor!

Let op 2: je kunt in periode 1 ook Retorica en journalistiek volgen en periode 2 ook Recht en retorica volgen.

Kijk voor meer informatie en het actuele rooster op de website: https://www.landmerk.nl/cursus/nldem

“Waanzinnig geweldig, ik kan niet onder woorden brengen hoe leuk ik het heb gevonden! Je bezoekt prachtige locaties, je leert hoe je moet spreken en je leert de Nederlandse politieke geschiedenis tot het uiterste. Ik kan me niet herinneren dat ik zoveel in zo’n korte tijd geleerd. Het zal je verwachtingen overstijgen en je zult er geen minuut spijt van krijgen, dus ik zeg: doen!”
— Alerk (oud-leerling GL)

LEERDOELEN

  • je oefent je in de drie elementen van de retorische driehoek: logos (overtuigen door argumenten), pathos (inspelen op het publiek) en ethos (kwaliteiten van de spreker)