Recht en Retorica

Arc

Wat doet een advocaat precies? Wat is de taak van het openbaar ministerie? Wat zijn de beginselen van de Nederlandse rechtsstaat? Wie mogen wetten maken in Nederland en waarom juist deze personen? In de mastermodule krijg jij een intensieve introductie in het Nederlands recht.


Doelgroep5 VWO (eventueel 6 vwo)
Aantal deelnemers6 leerlingen
Periode3
Lengte8 vrijdagmiddagen
Tijdstipvrijdags 5e, 6e, 7e, 8e
Werkvormlezingen, speeches schrijven en
spreken voor publiek
Contactpersoon GLAnne Raemaekers

De stichting Landmerk biedt cursussen ‘retorica’ aan voor leerlingen 5 en 6 vwo die houden van geschiedenis en filosofie. Het programma is geschikt voor leerlingen die in het voorjaar 8 vrijdagmiddagen op school kunnen missen, want de cursussen vinden buiten school plaats: op het Openbaar Ministerie en bekende advocatenkantoren in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Je krijgt een certificaat van de stichting Landmerk.
In deze Mastermodule Recht & Retorica krijg je een intensieve introductie in het Nederlandse recht. Iedere bijeenkomst houd je een pleitrede, waarin je de ene keer de belangen van een groenteboer verdedigt en de andere keer de advocaat van Geert Wilders bent. Op een interactieve wijze leer jij wat de belangrijkste leerstukken zijn in het Nederlandse recht. De bedoeling is dat je ook leert begrijpen waarom wij in Nederland bepaalde politieke instituten hebben gemaakt. Bovendien zal er veel aandacht besteed worden aan de kunst van het spreken, een kunst die in de rechtspraktijk onontbeerlijk is.

De colleges vinden plaats op vrijdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Benieuwd welke docenten meewerken en het actuele rooster bekijken? Bezoek de website!

Bij een succesvolle afronding van de cursus (actieve deelname en voldoende aanwezigheid, 6 van de 8 bijeenkomsten) ontvang je een certificaat van dit honoursprogramma. In overleg met jouw school kan deze cursus op je testimonium/diploma vermeld worden.

Let op 1: je kunt alleen deelnemen aan dit programma als je cijfers op orde zijn en je toestemming hebt van mevrouw Smeur aangezien je lessen zult gaan missen. Ga dus eerst bij haar langs!

Let op 2: je kunt eenmaal in je schoolloopbaan meedoen en alleen deelnemen aan dit programma als je cijfers op orde zijn en je toestemming hebt van mevrouw Smeur aangezien je lessen zult gaan missen. Ga dus eerst bij haar langs!

Let op 3: je kunt vanaf november ook Retorica en journalistiek volgen. 

Leerdoelen:

  • je oefent je in de drie elementen van de retorische driehoek: logos (overtuigen door argumenten), pathos (inspelen op het publiek) en ethos (kwaliteiten van de spreker)

Filmpje met oud-leerling van het Goois Noes Petiet aan het woord: