Een modern en fris gebouw voor het Goois Lyceum

Arc

Een modern en fris gebouw voor het Goois Lyceum

Dat het Goois Lyceum ruim een eeuw bestaat is nagenoeg bekend, maar we zaten niet altijd in het huidige gebouw. In 1911 gingen de leerlingen naar een statig gebouw van architect C. Kruisweg.

Dit gebouw werd afgebroken en er werd in 1977 een nieuw modern ontwerp voor in de plaats gezet door R D Bleeker. Het huidige schoolgebouw heeft door de jaren heen meerdere renovaties ondergaan, waarvan de vernieuwing van de entree en de derde verdieping het meest opvallend zijn. Toch zijn grote delen van het gebouw erg verouderd. Met name de lokalen op de begane grond, eerste en tweede verdieping, de sportzalen en de aula zijn aan het einde van de levensduur. Verder zijn de klimaatinstallaties toe aan vervanging en is de uitstraling van het gebouw gedateerd. Het is tijd voor een grootschalige revitalisatie.

Eind januari 2018 is het Integraal Huisvestingsplan (IHP) Gooise Meren aangenomen door de gemeenteraad. De gemeenteraad erkent de noodzaak tot renovatie van vier van de vijf VO-schoolgebouwen in de gemeente en trekt hier ruim €30.000.000,- voor uit.

Zowel het Willem de Zwijger College, het Vituscollege als het Goois Lyceum hebben te maken met verouderde schoolgebouwen.

De huisvestingsaanvraag is in het voorjaar van 2018 ingediend maar daarna bleef verder nieuws lang uit.  Gemeente Gooise Meren heeft de middelen toegezegd om renovatie of vernieuwbouw mogelijk te maken. Een verbouwing uitvoeren terwijl de scholen in bedrijf zijn, is echter vrijwel onmogelijk. In overleg met gemeente Gooise Meren is besloten te zoeken naar een tijdelijke locatie waar de drie scholen achtereenvolgens hun intrek nemen terwijl de scholen één voor één worden gerenoveerd.

De zoektocht naar een tijdelijke locatie heeft tot nu echter niets opgeleverd wat betekent dat alle betrokken scholen nog tenminste enkele jaren van hun huidige gebouw gebruik zullen blijven maken. Om die reden investeert het Goois op dit moment toch nog  in het opknappen van ons gebouw.

Onze doelstelling is dat we tot en met de allerlaatste schooldag in dit gebouw een aangename en uitnodigende leeromgeving in stand houden. Ieder jaar worden daartoe weer investeringen gedaan.

Op dit moment is het voornemen om op zijn vroegst na 2025 te gaan bouwen. Onze wens is om het Goois Lyceum op de huidige locatie aan de Vossiuslaan te houden.

Het Willem de Zwijger College zal als eerste hun gebouw onderhanden nemen, daarna zal het Goois Lyceum volgen. Tijdens de renovatie zal het onderwijs verhuizen naar een andere locatie dichtbij. Welke locatie dat is, is op dit moment nog steeds niet bekend. Lees hier onze reactie op de lokale berichtgeving van 17 maart 2020 n.a.v. het vertrek van Hocras. Deze hebben mogelijk verwarring veroorzaakt.

Op deze pagina op de website zullen we betrokkenen (buurtbewoners, leerlingen, collega’s, ouders, en toekomstige Goois Lyceumgangers) berichten over deze renovatie.

In grote lijnen zijn de plannen en wensen voor ons nieuwe gebouw als volgt:

  • Nieuwe multi-inzetbare L.O.-zalen of een sporthal, renovatie kleedruimtes
  • Nieuwe aula die tevens kan dienen als hoorcollege- en theaterzaal
  • Renovatie en een andere indeling van de begane grond
  • Renovatie eerste en tweede verdieping naar model derde verdieping
  • Renovatie sanitair
  • Nieuwe gevel en entree

Naast al deze revitalisatieplannen voor diverse ruimtes willen we ons ook inspannen om het gebouw veel duurzamer te maken. We zetten in op BENG, een Bijna Energie Neutraal Gebouw.

Zodra we meer nieuws hebben over de revitalisatie van ons gebouw, dan laten wij u dit in deze rubriek weten.