Introductie in de psychologie

Arc

Altijd al willen weten waarom mensen doen wat ze doen? En waarom mensen doen wat ze doen en hoe ze tot beslissingen komen? Staat de studie psychologie op je lijstje van mogelijke vervolgstudies? Volg dan deze Mastermodule en kijk of het echt iets voor je is!


Doelgroepvanaf klas 3 havo en vwo
Aantal deelnemersmaximaal 15 leerlingen
Periode2
Lengte1 uur
Tijdstipvrijdag 8e uur
WerkvormTheorie aan de hand van powerpoints, delen uit boeken , oefeningen tijdens de les, discussiëren en gastcolleges
DocentMarloes van Hoeve

Psychologie is de wetenschap die het gedrag en het innerlijk van mensen bestudeerd. Wat mensen doen, denken en voelen en hoe ze tot beslissingen komen. Het woord psychologie is een samenstelling van de Griekse woorden ψυχή (ziel) en λόγος (woord, gedachte, rede).  Het is een veelzijdig vakgebied waar enorm veel te leren en onderzoeken valt, ook of juist over jezelf.

In de voorgaande jaren zijn we bij deze module echt de theorie in gedoken. Dit jaar gaan we meer ervaren. Hoe neem je waar, en wat is de invloed van je waarnemingen op je psyche? Hoe kunnen je zintuigen je misleiden, of juist informeren? Hoe kun je meer bewust waarnemen? Er blijft natuurlijk ook ruimte voor vragen en theorie.

De module kan dus zowel gevolgd worden als eerste kennismaking of als vervolg op de module van vorig jaar. Ik zal andere onderwerpen behandelen, ook in samenspraak met jullie.

LEERDOELEN

  • je maakt kennis met verschillende thema’s binnen de psychologie
  • je leert een korte presentatie houden over een onderwerp dat behandeld is. Meer uitleg hierover volgt in de eerste les