Lesgeven op een basisschool

Arc

Voor deze mastermodule ga je een les of lessenreeks verzorgen voor basisschoolleerlingen. Hoe leuk is dat?! Dit is de ultieme kans om te zien of voor de klas staan op een basisschool iets voor jou is. Eigenlijk is het een mini-PABO-stage!


DoelgroepVanaf de 3e klas
Aantal deelnemersKan individueel of per twee- of drietal
Periode1, 2 of 3
LengteSoms een overleg-uur hier op school, soms op de basisschool en daarna de lessenserie geven
TijdstipWe gaan op zoek naar een geschikt overlegmoment
WerkvormSoms een overleg-uur hier op school, soms op de basisschool en daarna de lessenserie geven
DocentenCarolien Hendriks

Veel is mogelijk, maar het belangrijkst is enthousiasme over een bepaald onderwerp. Dit onderwerp heeft te maken met één van de thema’s die op dat moment behandeld wordt op de basisschool. Deze thema’s worden aan het begin van het schooljaar bekend gemaakt. Je mag in je eentje werken of in een twee- of drietal. Je ontwerpt 1 tot maximaal 3 lessen van een uur die je gaat geven aan een klas op de basisschool. Van les over amfibieën tot basketbaltechnieken, alles wat maar past binnen het thema van dat moment is bespreekbaar. Als er iets is wat jij interessant vindt, waar je goed in bent of waar je zelf meer over wilt weten en het lijkt je leuk anderen hierover te leren, kom dan langs om het te bespreken. 

Je draagt een onderwerp aan, dit wordt bekeken door de begeleidende docent van het Goois Lyceum en besproken met de betrokken leerkracht van basisschool de Katholieke Montessori School in Bussum. Na goedkeuring van het onderwerp wordt bepaald voor welke basisschool- groep(-en) ( groep 1 t/m 8) de lessen kunnen worden gegeven. Je ontwerpt dan in overleg met de begeleidende docent de les of lessenserie. Vervolgens voer je de lessenserie van 1 tot 3 lessen uit. Op welke dag en op welk tijdstip gebeurt in overleg. Stuur een mailtje naar CHendriks@gsf.nl om de mogelijkheden te bespreken.

LEERDOELEN

  • je leert een project op te zetten 
  • je leert kennis over te dragen aan basisschoolleerlingen 
  • je leert om informatie aan te passen aan het niveau van een jonge doelgroep 
  • je leert verwerkingsopdrachten maken bij de stof 
  • je leert hoe je eenvoudig een onderwijsleergesprek kan voeren 
  • je oefent in presenteren voor een groep