Dichterbij slavernij

Arc

Nooit begrepen waarom slavernij ooit heel normaal was? Benieuwd naar hoe het dagelijks leven van een tot slaaf gemaakte eruit zag? Geïnteresseerd in wat eigenaren van tot slaaf gemaakten met hun geld hebben gedaan? Dan is de mastermodule ‘Dichterbij Slavernij’ iets voor jou!


Doelgroepklas 4, 5 en 6
Aantal deelnemersmaximaal 15 leerlingen
Periode1
Lengte1 uur
Tijdstipdo8
Werkvormkennisoverdracht, leren onderzoeken, discussiëren
DocentenMachiel de Vries

In Dichterbij Slavernij duiken we dieper in de wereld van (met name Surinaamse) slavernij. Aan de hand van archiefdocumenten, oude kaarten en persoonlijke verhalen proberen we de sporen die slavernij heeft achtergelaten terug te vinden in Bussum en omstreken. Naast het onderzoeken van slavernij, mengen we ons ook in allerlei maatschappelijke discussies. Vind jij dat bedrijven en overheden hun excuses moeten aanbieden (zoals Amsterdam en Rotterdam vorig jaar)?

‘Rijke handelaren hadden buitens in Waterland, het Gooi of elders. Heel vaak waren die in handen van plantage-eigenaren of van investeerders met slavernij-gerelateerde belangen. Het zou goed zijn als bezoekers dat weten en zich realiseren dat slavernij niet iets is wat zich alleen ergens anders afspeelde, overzee. Dat hoop ik voor de toekomst: dat je een wandeling maakt en je bewondert zo’n buitenplaats, en dat je dan een bordje ziet dat je ook daarop wijst.’

Dienke Hodius (onderzoeker)

Leerdoelen

  • je leert meer over een belangrijk stuk uit de geschiedenis
  • je leert kritisch en genuanceerd nadenken
  • je leert deelnemen aan een discussie