De Jonge Jury

Arc

Ook dit schooljaar gaat het bijzondere programma van de Jonge Jury weer van start! Houd jij van lezen en praten over lezen? Wil jij met andere jongeren de gelezen boeken beoordelen en verwerken op een creatieve manier? Word je enthousiast van het ontmoeten van schrijvers en van het meedoen aan workshops over lezen en schrijven? Dan is deze mastermodule echt iets voor jou!DoelgroepOnderbouw havo & vwo
Aantal deelnemers15 leerlingen
Periode2 & 3 (januari-juni)
Lengte1x in de drie weken een uur
Tijdstipdo 8e uur
WerkvormZelfstandig thuis lezen en activerende werkvormen om de boeken te bespreken
DocentenJolanda Perlot

Bij de mastermodule Jonge Jury lezen, bespreken én beoordelen we samen vier boeken die genomineerd zijn voor de Prijs van de Jonge Jury 2023. Hierbij leer je meer over jeugdliteratuur, het schrijverschap en het beoordelen van boeken. TIP: De gelezen boeken kun je toevoegen aan je leeslijst voor het vak Nederlands.

Tijdens de eerste bijeenkomst maken we samen een keuze welke boeken we gaan lezen. In de andere vier bijeenkomsten worden de boeken besproken en gaan we aan de slag met een (creatieve) verwerking om zo mee te doen met de ontwerp- en schrijfwedstrijd. Uiteindelijk bepalen we welk boek ons het meest aanspreekt en brengen we onze stem uit. 

Deze module wordt feestelijk afgesloten op 7 juni 2023 met een bezoek aan de Dag van de Jonge Jury in Utrecht, waarbij jeugdboeken en schrijvers centraal staan. Op die dag zijn er verschillende workshops, spelactiviteiten en interview- en signeersessies. Het hoogtepunt van de dag is de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury 2023. 

Leerdoelen

  • Je praat met anderen over de boeken die je hebt gelezen.
  • Je analyseert de boeken samen aan de hand van literaire begrippen.
  • Je beoordeelt boeken en geeft je mening die je onderbouwt met literaire argumenten.
  • Je verwerkt boeken met creatieve opdrachten.
  • Je ontdekt nieuwe genres en schrijvers.