Goois Lyceum en Huizermaat zijn Excellent!

24 januari 2022
Arc

De Excellente School predicaten zijn toegekend door de Onderwijsinspectie op basis van de adviezen van de jury Excellente Scholen.

Goois Lyceum
Het is de zesde keer dat Goois Lyceum het predicaat Excellent krijgt. Dit jaar werd het gevierd met ballonnen, rookkanonnen en 1300 taartjes.
De havo/vwo-school krijgt voor beide afdelingen het predicaat Excellent vanwege de grote keuzemogelijkheden voor leerlingen. Leerlingen kunnen kiezen voor verschillende richtingen, zoals het technasium en kunst & media-onderwijs, ook is er een groot aanbod van extra activiteiten en lessen waar leerlingen in de middag uit kunnen kiezen. Zo kan een leerling bijvoorbeeld meedoen aan lessen mindfulness, Chinees leren van een native speaker en programmeren bij de Lego League. Voor extra hulp kan elke leerling op ’t Goois goed terecht in de middag, zoals een extra uur wiskunde of hulp bij het plannen en organiseren van het schoolwerk.
Miriam Watts-Jones (rector Goois Lyceum): “We zijn ongelofelijk trots op onze leerlingen en collega’s. Het grootste compliment uit het juryrapport is de bevestiging dat elke leerling hier wordt gezien en zichzelf mag zijn.”

Excellente school vlag wordt gehesen op Goois Lyceum

Tweede keer op rij
Het is voor Huizermaat de tweede keer op rij dat de school voor de drie niveaus – vwo, havo en mavo – een predicaat krijgt uitgereikt. Vooral die verlenging noemt de school bijzonder: ’Het geeft aan dat het ’excellentieprofiel’ van de school stevig en duurzaam is en stand houdt, ook tijdens zwaardere tijden zoals de afgelopen COVID periode’. Uit het juryrapport blijkt onder meer dat ’leerlingen, medewerkers, ouders én schoolleiding met elkaar samenwerken, onder het mom van: ‘we doen het samen’. Het fundament is het mentoraat, van daaruit ontstaat een schoolklimaat waarin iedereen, leerling en medewerker, zichzelf kan ontwikkelen en ontdekken, om eigen talenten maximaal te ontplooien.’

Visie
De jury noemt Huizermaat een ’visionaire school’. ’Bij alles wat er gezegd en gedaan wordt druipt de visie ervan af. Het kompas van de school staat afgestemd op een goede voorbereiding op het vervolgonderwijs en het functioneren in de samenleving. De waarden die Huizermaat daarbij hanteert zijn: persoonlijke aandacht (iedere leerling wordt gezien) en uitstekende prestaties voor iedereen. De vragen: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat of wie wil ik zijn? komen in elke jaarlaag terug. Werken vanuit vertrouwen in elkaar (leerlingen, medewerkers, ouders en schoolleiding) maakt daar een wezenlijk onderdeel van uit.’
Huizermaat en Goois Lyceum zijn niet de enige middelbare scholen in de regio die al eerder het predicaat Excellent mochten voeren. Dit geldt ook voor het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum.

Bekijk hier de uitreiking van het excellent predicaat op Huizermaat.

Traject
55 Scholen en schoolsoorten voor primair, voortgezet en speciaal onderwijs verspreid over het land kregen het predicaat Excellente School 2021/2022-2024/2025. Het predicaat is een erkenning voor scholen (of schoolsoorten) die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een specifiek profiel. In de afgelopen periode namen 63 scholen/schoolsoorten deel aan het traject Excellente Scholen. Hun profielen zijn beoordeeld door de onafhankelijke jury middels dossieronderzoek, een voorbereidingsgesprek en een jurybezoek.