Gooise Praktijkschool biedt leerlingen extra activiteiten met Project Smile als vrijetijdsbesteding tijdens coronaperiode

26 mei 2021
Arc

Dat de coronaperiode ook veel invloed heeft op jongeren is niet onbekend. Je leest steeds vaker dat jongeren last krijgen van depressieve klachten door het missen van sociale contacten en activiteiten. Door alle coronamaatregelen was er voor de jeugd weinig te doen in hun vrije tijd. Ook al zijn er inmiddels wat versoepelingen, ook leerlingen van de Gooise Praktijkschool in Hilversum gaven aan dat ze gezamenlijke activiteiten erg missen. Drie advisors van de Gooise Praktijkschool hebben dit signaal opgepakt en zijn hiermee aan de slag gegaan. Met elkaar bedachten zij samen met leerlingen Project Smile. De Gooise Praktijkschool biedt onderwijs aan volgens het concept van Big Picture Learning. Dit betekent dat leerlingen invloed uit kunnen oefenen op hun eigen leeractiviteiten. Project Smile is een mooi voorbeeld van hoe Big Picture Learning wordt toegepast in de praktijk.

Project Smile
Eén van de advisors vertelt: “Het doel van Project Smile is om de sociale contacten van leerlingen te vergroten en hen te inspireren voor het invullen van hun vrije tijd. Sinds maart zijn er elke maandag en donderdag, na de reguliere lestijd, verschillende laagdrempelige activiteiten. Tijdens de eerste Project Smile editie liepen we bijvoorbeeld samen met de leerlingen een mooie wandeling over de Hoornboegse Heide met na afloop limonade en wat lekkers. De leerlingen genoten van de sociale interactie en waren daarnaast lekker bezig in de buitenlucht. De leerlingen vertrokken na deze activiteit met een glimlach huiswaarts. We hopen dat we door het aanbieden van deze activiteiten het iets makkelijker maken voor onze leerlingen om deze best wel pittige tijd door te komen.”

De afgelopen weken zijn er bordspelletjes gespeeld, is er een sjoeltoernooi gehouden, gekookt en zijn leerlingen creatief bezig geweest met bloemen, strijkkralen en 3D schilderijen. Nu er steeds meer vrijetijdsactiviteiten beschikbaar zijn voor jongeren zal op donderdag 17 juni de laatste editie van Project Smile zijn. Tot die tijd staan er nog leuke activiteiten op de planning. Vanwege dit succes overweegt De Gooise Praktijkschool in de zomervakantie net zoals vorig jaar een Summerschool te organiseren. Uiteraard worden bij alle activiteiten de corona maatregelen van het RIVM in acht genomen.

Creatief bezig met bloemen