SAMENWERKING COLLEGE DE BRINK MET DE RON BLAAUW ACADEMIE

2 maart 2021
Arc

Met ingang van 1 september 2021 gaat College de Brink een indrukwekkend samenwerkingsverband aan met internationaal gerenommeerde chef kok Ron Blaauw.

Ron Blaauw: “Jong talent vroegtijdig kneden is iets waar ik graag mijn energie in stop. Ik ben niet vergeten waar ik zelf ooit begon. Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om de basis van het vak te leren in de praktijk.”

Waarom de samenwerking met College de Brink?

Ron Blaauw: “De samenwerking met College de Brink, een vmbo school die zich ontzettend sterk maakt voor het onderwijs richting Horeca, Bakkerij & Recreatie, is in mijn ogen een prachtige kans voor alle partijen.” 

“College de Brink doet het al jaren erg goed op mijn vakgebied. We komen met mijn specialisten niet vertellen hoe het allemaal moet, maar we willen juist mooie nieuwe kansen samen creëren en daarmee elkaar sterker maken en de diepgang zoeken.”, aldus Ron Blaauw.

Ron Blaauw vertelt over zijn eerste stappen in de keuken:

“Toen ik als jongetje begon, heb ik veel mogen leren op school. Ik leerde veel tijdens de theorielessen en tijdens de praktijklessen. Die basis kon ik meenemen naar de restaurants waar ik stage liep of ging werken.

In mijn ogen is die basis super belangrijk. Leerlingen moeten fouten durven te maken. Dat zijn namelijk de beste leermomenten. 

De leerling chef moet kunnen achterhalen wat er niet goed is gegaan en het dan opnieuw proberen. Dat is de manier om je te ontwikkelen. De docent wijst je op wat je goed doet en op wat beter moet. Dat is de kracht van het vmbo, leren door doen!” 

“Deze manier van leren heeft mij in de basis gevormd qua kennis, kunde en mentaliteit. Dat principe heb ik overal waar ik ging werken toegepast en dat is wat wij in de samenwerking met College de Brink gaan meegeven aan onze leerlingen”.

Wat gaan de leerlingen van College de Brink allemaal meemaken?  

“Ik heb met mijn chefs en coaches een top opleiding opgezet op basis van mijn succes. Door deze opleiding behalen onze leerlingen o.a. een landelijk erkend SVH branche diploma niveau 2 Basis Kok of Gastheer/ Gastvrouw voor de bediening. Zij leren werken met de beste ingrediënten en met de beste koks. Daarna kunnen ze, als ze dat willen, door in een betaalde baan, maar ook verder met hun opleiding op niveau 3. 

Dit betekent dat de leerlingen van College de Brink die de opleiding HBR volgen in vier jaar tijd zowel een vmbo-diploma behalen als het MBO niveau 2 diploma. 

Deze leerlingen kunnen nu doorstromen naar banen in mijn Ron Blaauw Gastrobars en bij partners van het Ron Blaauw College. Dat zijn hotelketens, maar ook restauranthouders. De leerlingen kunnen nu ook op een hoger niveau instromen op het MBO.

De leerlingen ontvangen een Ron Blaauw College Certificaat, na het afronden van de opleiding.

Ik werk, als het gaat om opleiden en coachen, al jaren samen met Marco Wins, eigenaar van training- en coaching bureau In 2 Work. Met Marco heb ik het concept van het Ron Blaauw College opgezet.”

Maar waarom gaat een beroemde sterrenchef lesgeven aan de leerlingen van College de Brink?

“Ik stond er tijdens mijn opleiding soms erg alleen voor. Ik miste soms vanuit mijn school de link naar de restaurants, en ik miste vanuit de restaurants weer de link naar mijn school. En juist die twee onderdelen maken samen een goede leerling. Dat het altijd begint bij de motivatie van de leerling is logisch, maar ze het beste meegeven, zorgt er voor dat ze het beste voor zichzelf kunnen bereiken en juist dat is wat ik de leerlingen gun. 

Wat je er zelf aan energie in stopt qua kennis, kunde, passie en energie, krijg je dan van de leerlingen terug in hoe ze werken. Als chef moet je interesse tonen in de opleiding van jouw jongens en jouw meiden van ‘morgen’. 

Ik kijk er naar uit om met de leerlingen en docenten van College de Brink de kwaliteit van de Horeca, Bakkerij en Recreatie in Nederland verder uit te bouwen!”

Hoe belangrijk is deze samenwerking voor College de Brink? 

Directeur Eric van ‘t Zelfde: “Het is onze taak om ervoor te zorgen dat onze leerlingen niet alleen de juiste kennis en vaardigheden aangereikt krijgen, maar ook plezier, trots en diepgang leren ervaren.   

De leerling die nu HBR volgt, ontvangt zowel het vmbo-diploma als het MBO niveau 2 diploma in vier jaar tijd op College de Brink. Een unieke kans voor onze leerlingen en ons onderwijs! Er is natuurlijk al lange tijd in Nederland de ambitie om het vmbo en het mbo te combineren in vijf jaar tijd, wij gaan het in vier jaar doen!

Daarnaast moet onderwijs ervoor zorgen dat leerlingen zich gezien en gewaardeerd voelen, zowel door onze docenten, als door externe professionals! 

In het samenwerken met de Ron Blaauw Academie, brengen we al deze ambities bij elkaar. Hoe goed, uitdagend, mooi en leuk kan onderwijs zijn!”